Remmen

Remblokken

Remblokken grijpen vast aan de remschijven, waardoor jouw Ford tot stilstand komt. Hierdoor zijn de blokken zijn onderhevig aan slijtage. Het is belangrijk de remblokken regelmatig te laten controleren om gevaarlijke situaties en dure reparaties te voorkomen.

 

Remschijven

De remschijven van uw Ford zijn zeer belangrijk voor jouw veiligheid. De remblokken grijpen vast aan de remschijven, waardoor je Ford tot stilstand komt. Wanneer de remblokken versleten zijn, kunnen ze schade toebrengen aan de remschijven. Dit heeft dure reparaties tot gevolg. Laat jouw remschijven en remblokken daarom regelmatig controleren bij een van onze Dekkerautogroep vestigingen.

 

Hoe werkt het remsysteem

Een van de belangrijkste onderdelen van een auto is het remsysteem.

Door het rempedaal in te drukken verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Die oefent druk uit op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.

Hierdoor  ontstaat wrijving en dus remkracht. Maar door die wrijving treedt er ook slijtage op aan de remblokken en  remschijven. Als de auto niet goed meer remt, zal dat eerder liggen aan te ver versleten remblokken of een lek in de remleiding. Maar ooit zijn ook de remschijven aan vervanging toe. Er zijn massieve en geventileerde remschijven. Geventileerde zorgen voor een betere warmteafvoer. Massieve remschijven werden vroeger veelal gebruikt op kleinere, lichtere  auto’s met weinig vermogen. Tegenwoordig zien we steeds vaker geventileerde remschijven, met name op de vooras

Vervanging van remschijven is een specialistisch karwei, dat u het best door een professioneel monteur kunt laten doen . Op dezelfde as (voor of achter) moeten altijd links en rechts de remschijven vervangen worden. Anders krijg u een ongelijke remwerking. Als de remschijven vervangen worden, moeten ook altijd nieuwe remblokken gemonteerd worden om een optimale remwerking te garanderen.

Zorg in ieder geval voor tijdig onderhoud, waarbij de remmen worden gecontroleerd., Voel je een wisselende remkracht of trillingen bij het remmen, dan kan dat erop duiden dat de schijven krom zijn. Dat kan veroorzaakt zijn door plotselinge temperatuurwisseling, bijvoorbeeld als u met gloeiend hete remmen door een diepe plas water gereden bent. Kromme schijven moeten vervangen worden. Nieuwe remschijven moeten, net als nieuwe remblokken, de eerste 100 km beheerst ingeremd worden.

Remvloeistof

Een van de belangrijkste onderdelen van een auto is het remsysteem. Welke rol speelt de remvloeistof hierin? Ford adviseert om de 2 jaar remvloeistof te vervangen.

Wat is het en wat doet het?

Het remsysteem van je auto werkt hydraulisch. Als je de rem intrapt, dan verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Zo wordt druk uitgeoefend op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.

Remvloeistof veroudert, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. De soorten DOT4 ,Super DOT 4 en DOT 4 LV zijn hygroscopisch, dat wil zeggen dat ze water opnemen uit de buitenlucht. Daardoor wordt het kookpunt verlaagd en kunnen er tijdens het remmen dampbellen in de vloeistof ontstaan. Als de remvloeistof kookt, dan werken de remmen niet goed meer. Dan remt de auto niet meer krachtig genoeg, of, in het ergste geval, helemaal niet. Er kan door vocht ook corrosie in het remsysteem ontstaan waadoor remzuigers en cilinders vast kunnen komen te zitten. Hierdoor kan een auto scheef gaan remmen of bij remmen loslaten dat de zuigers niet geheel meer terug komen. De remblokken blijven dan op de remschijven staan waardoor de remblokken en schijven oververhit raken en extra hard slijten. Dit gaat ook gepaard met een hoger brandstof gebruik.

Wat kost het?

De remvloeistof moet volgens het onderhoudsschema vervangen worden. Meestal is dat elke twee jaar. De dealer zal dat doen bij een onderhoudsbeurt. De oude vloeistof moet eruit, de nieuwe erin en het remsysteem moet ontlucht worden. Als u dat aan de garage overlaat, bent u er zeker van dat het goed gebeurt. Voor het laten vervangen van de remvloeistof kost u € 62,= incl.Arbeid en Vloeistof.

Wat kan ik zelf? / Wat kost het?

Als het remvloeistofreservoir niet meer helemaal vol is, kunt u tussentijds remvloeistof bijvullen. Let wel op dat u de juiste remvloeistof gebruikt. DOT4, SUPER DOT4 of  DOT4 LV deze kunnen niet door elkaar gebruikt worden! Ga wel naar de garage, om naar de oorzaak van het vloeistofverlies te laten onderzoeken. Het ‘natte gedeelte’ van het remsysteem is een gesloten systeem waaruit geen vloeistof mag ontsnappen.

In de motorruimte zit het reservoir met daarin de remvloeistof. U kan zelf controleren of dat nog op het juiste niveau zit. Als dat niet het geval is, kan dat duiden op versleten remmen of een lekkage in het remsysteem. Als er te weinig remvloeistof in het systeem zit, gaat ook een controlelampje op het dashboard branden.

Dekkerautogroep officieel 
Ford Agent in Noord Holland, houdt je mobiel en is altijd bij jou in de buurt

Welkom bij Dekkerautogroep, sinds 1923 een van de meest succesvolle Ford dealers in Nederland. Gestart vanuit twee autobedrijven in Zaandam vind je ons tegenwoordig in acht vestigingen door heel Noord Holland. Onze enthousiaste accountmanagers, verkoopadviseurs en servicemedewerkers staan altijd voor je klaar.

Dekkerautogroep is de Ford specialist en kent jouw auto als geen ander. Daarom ben je voor het onderhoud van jouw auto bij Dekkerautogroep altijd beter uit en vaak goedkoper.