Een grotere actieradius en sneller laden; Ford Pro verbetert de elektrische E-Transit

Dekker Autogroep

6 min lezen

• Ford Pro introduceert E-Transit met grotere actieradius en breidt gebruiksmogelijkheden van Europa’s bestverkochte grote elektrische bestelauto verder uit • E-Transit nu met nieuwe 89 kWh-batterij, 28% grotere actieradius tot 402 km, kortere laadtijden en standaard warmtepomp voor optimaal rijbereik onder alle omstandigheden • Langere onderhoudsintervallen van twee jaar zonder kilometerbeperking voor alle versies van E-Transit vanaf 2024 • Ford E-Transit met grotere actieradius later dit jaar te bestellen met keuze uit 19 modelvarianten, waaronder nieuwe personenbus; levering start begin 2025 • Nieuwe variant ondersteund door Ford Pro, het ecosysteem voor opladen, software, onderhoud en financiering; biedt ook voordelen voor uptime en efficiëntie om productiviteit te verhogen en kosten te verlagen

Ford Pro presenteert een vernieuwde versie van de E-Transit met een groter batterijpakket en een grotere actieradius. Daarmee biedt Europa’s bestverkochte grote elektrische bestelauto – waarvan er vorig jaar ruim vijf keer meer zijn verkocht dan van zijn naaste concurrent1 – nog meer gebruiksmogelijkheden.

Deze nieuwe optie die Ford wereldwijd aanbiedt, bouwt voort op de nieuwste digitale productiviteitsupgrades van Ford Pro en breidt de doelgroep voor de E-Transit aanzienlijk uit. Ford voorziet de bedrijfswagen van een batterij met een bruikbare capaciteit van 89 kWh. Die is goed voor een actieradius tot 402 kilometer2 en laat zich bovendien sneller opladen met zowel AC als DC3. Klanten profiteren ook van langere onderhoudsintervallen: twee jaar zonder kilometerbeperking – het huidige interval is één jaar.

Net als alle Ford E-Transit2-bedrijfswagens is ook de versie met de grotere actieradius volledig geïntegreerd in het Ford Pro-platform van connected laad- en softwareoplossingen. Daarmee kunnen klanten het energiebeheer optimaliseren, het onderhoud stroomlijnen en de downtime en gebruikskosten minimaliseren.

“De Ford E-Transit met grotere actieradius is een voorbeeld van de toewijding van Ford Pro aan de realisatie van een zo productief mogelijk elektrisch wagenpark in heel Europa”, zegt Hans Schep, algemeen directeur van Ford Pro Europa. “Door klanten extra rijbereik te bieden – en onze ruime keuze aan carrosserievarianten in combinatie met de ondersteuning van het ecosysteem van Ford Pro – versterken we onze positie als betrouwbare partner voor complete wagenparkoplossingen.”

Ford heeft de E-Transit met grotere actieradius ontwikkeld voor klanten die veel op de snelweg rijden. De aandrijflijn is ook geschikt voor omgebouwde modellen met een hoger gewicht en extra stroombehoefte. De nieuwe versie is vanaf het laatste kwartaal van dit jaar te bestellen; de levering start naar verwachting in begin 2025.

Verbeterde elektrische prestaties
De toegenomen actieradius van de Ford E-Transit is te danken aan de grotere batterij met een bruikbare capaciteit van 89 kWh. Zijn actieradius tot 402 kilometer is zelfs 28% groter die van een vergelijkbaar model met de standaard actieradius2. Ford introduceert deze batterijoptie om de E-Transit een aantrekkelijke keuze te maken voor bedrijven en ondernemers die buiten de stadscentra actief zijn en toch willen profiteren van de hogere productiviteit van elektrische, verbonden bedrijfswagens.

Een warmtepomp met dampinspuiting is standaard voor de nieuwe versie en verwarmt het interieur efficiënter bij lage temperaturen. Het systeem is vergelijkbaar met dat van de E-Transit Custom – de eerste elektrische auto ooit met deze technologie – en is ontworpen om de energie-efficiëntie te verbeteren en de actieradius te optimaliseren bij kouder weer.

De nieuwe batterijvariant van de Ford E-Transit kan ook sneller laden. Het maximum AC-laadvermogen (wisselstroom) is verdubbeld van 11 naar 22 kW, waarmee het mogelijk is om de batterij volledig op te laden in minder dan zes uur3. Opladen bij een DC-snellaadstation met gelijkstroom gaat eveneens sneller. Het snellaadvermogen is verhoogd van 115 tot 180 kW, waarmee de batterij in slechts 28 minuten3 is op te laden van 10 tot 80% van de capaciteit.

De end-to-end-oplossingen van Ford Pro voor opladen in depots, thuis en aan openbare laadpunten omvatten ook de installatie en het onderhoud van hardware en intelligente software om klanten te helpen het opladen te beheren voor optimale efficiëntie en uptime. Wagenparkbeheerders kunnen de laadprestaties en de energie-efficiëntie van al hun bedrijfswagens eenvoudig volgen met behulp van de Ford Pro Telematics-software4. Ze kunnen ook ‘laadvensters’ instellen om te profiteren van lagere energietarieven, opladers vergrendelen om ongeoorloofd gebruik te voorkomen en de batterijen van de E-Transit-modellen alvast te pre-conditioneren voor maximaal rijbereik.

Verder kunnen beheerders ook hun gehele wagenpark in één systeem overzien met de dashboards en inzichten van Ford Pro Telematics – ook geschikt voor gemengde wagenparken met elektrische, plug-in hybride en conventionele bedrijfsauto’s. Zelfs als die niet van Ford zijn.
Met de tools van Ford Pro kunnen klanten ook snel zien welke gebruiksscenario’s van auto’s in hun bedrijf één-op-één ook door elektrische varianten van de Transit zijn te vervullen.

Ford Pro verwacht dat de grotere gebruiksmogelijkheden van het assortiment van de E-Transit met grotere actieradius klanten met zeer uiteenlopende gebruiksscenario’s en eisen aanspreken. Daarom biedt Ford keuze uit maar liefst 19 varianten, zoals de lengtevarianten L3 en L4, de bestelauto met dubbele cabine en de chassis-enkele-cabine-versie, met een maximum totaalgewicht van 3.500 tot 4.250 kg. Het laadvermogen bedraagt maximaal 1.460 kg voor bestelauto’s en 1.814 kg voor chassis-cabinevarianten5. Het trekgewicht tot 750 kg geldt voor de modellen met een maximum totaalgewicht van 3.500 kg6.

Een andere handige functie is Pro Power Onboard – bedoeld om elektrische apparaten buiten de auto en extra uitrusting op aan te sluiten – met een vermogen van 2,3 kW uit de batterij van de E-Transit7.

De nieuwe batterijvariant van de Ford E-Transit met grotere actieradius profiteert van dezelfde productiviteitsverhogende, digitale functies die Ford Pro aankondigde voor het gehele Transit-gamma van 2024:
• standaard 5G-modem voor supersnelle connectiviteit onderweg8
• draadloze software-updatemogelijkheid voor meerdere voertuigmodules
• innovatief nieuw voertuigintegratiesysteem voor conversies via het SYNC-scherm9
• Delivery Assist-technologie11, ontworpen om tot wel 20 seconden per stop te besparen – meer dan een uur per dag

Verder profiteert zowel de standaard Ford E-Transit (vanaf modeljaar 2024) als de nieuwe batterijvariant met grotere actieradius van het langere onderhoudsinterval van twee jaar zonder kilometerbeperking. Dit verlaagt de service- en gebruikskosten nog verder en is een grote upgrade ten opzichte van de huidige interval van één jaar zonder kilometerbeperking.

Sinds de introductie in juni 2022 is de Ford E-Transit de bestverkochte elektrische bestelauto in zijn klasse in Europa, met een marktaandeel van meer dan 55% in 2023.1

Nieuwe Ford E-Transit ook als personenbus
Ford Pro breidt gamma ook uit met een nieuwe, door de fabriek goedgekeurde ombouw van de elektrische E-Transit tot personenbus. De nieuwe versie is bedoeld om bijvoorbeeld taxibedrijven, scholen en lokale overheden te helpen hun wagenpark te elektrificeren en hun activiteiten toekomstbestendig te maken. Dit om te voldoen aan de strengere regelgeving en de ruim 350 lage-emissiezones die al in heel Europa aangewezen zijn – onder meer in alle hoofdsteden van de landen van de Europese Unie.

Het nieuwe model biedt plaats aan maximaal vijftien personen en is gebaseerd op de E-Transit L3 met een maximum totaalgewicht van 4.250 kg. De bus wordt omgebouwd door de Turkse specialist ISRI. Er is keuze uit een enkele of dubbele passagiersstoel voorin, een indeling met negen of twaalf zitplaatsen achterin en een standaard- of verhoogd dak. Airconditioning, verwarming van de passagiersruimte en een elektrisch bedienbaar opstapje zijn standaard. De nieuwe personenbus is leverbaar via de officiële Ford-kanalen. De 9-persoonsversie is er met keuze uit de standaard of grote batterij. De 12-persoonsversie is alleen beschikbaar met de standaard batterij.

Ford Pro Special Vehicles onderzoekt de mogelijkheid om de E-Transit als basisvoertuig voor ombouw te leveren aan het netwerk van 200 Ford Pro Convertors. Doel is om zo meer ombouwvarianten te kunnen creëren, bijvoorbeeld voor rolstoeltoegankelijk vervoer.

Direct op de hoogte.
Altijd.

Mis niets van het laatste nieuws. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we beloven je dat we je niet te vaak zullen spammen.

Ook interessant