Veelgestelde vragen

In dit overzicht vindt je diverse vragen met bijbehorende antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij?
Neem dan contact op met één van onze medewerkers.

Over Dekkerautolease

Wie is Dekkereautolease

Dekkerautolease is de dealerleasemaatschappij van Noord-Holland. Wij zijn een familiebedrijf. Ons bedrijf is merkonafhankelijk, wij verleasen álle automerken.

Hoe is Dekkerautolease ontstaan?

Dekkerautolease is in 2015 opgericht en ontstaan uit een samenwerking tussen Dekkerautogroep en Multilease, waarmee we onze beide krachten aanvullen en versterken.

Over leasen

Wat is leasen?

Leasen is een manier van financieren. Hierbij koopt de leasemaatschappij normaal gesproken op specifieke aanwijzing van de toekomstige leasenemer een auto aan. De auto wordt vervolgend voor een bepaalde periode in de lease gegeven. De leasenemer verkrijgt dus een gebruiksrecht.

Hoe werkt leasen?

Er zijn verschillende leasevormen, bijvoorbeeld full operational lease of netto operational lease. Voor het leasen betaalt de leasenemer een maandelijks bedrag. Dit kunnen de totale kosten zijn inclusief onderhoud etc., maar afhankelijk van de leasevorm die je kiest kunnen hier nog variabele (onderhouds-) kosten bijkomen.

Hoe stel ik een leaseauto samen?

Bij het samenstellen van een leaseauto is het mogelijk om diverse opties te selecteren, waaronder:

Pakketten
Velgen / banden
Kleur
Bekleding
Infotainment
Airco
Interieur (bijvoorbeeld dimmende binnenspiegel, verwarmbare voorstoelen)
 Exterieur (bijvoorbeeld koplampsproeiers)
Comfort
Veiligheid (bijvoorbeeld alarm)

Wat zijn de voorwaarden?

Dekkerautolease heeft algemene voorwaarden die gelden voor leasecontracten. Deze voorwaarden kun je bij Dekkerautolease opvragen.

Belangrijke voorwaarden in de algemene bepalingen zijn zaken zoals de leaseprijs, gebruik van de auto, risico en schade, onderhoud en schade, vervangende auto, opschorting van het leasecontract, voortijdige contractbeëindiging, noodhulpdienst en eindafrekening.

Wat is de bijtelling?

De fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de werkgever is een percentage van de catalogusprijs van de auto. Dit geldt alleen als je meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt. Dit percentage is afhankelijk van hoe milieuvriendelijk de auto is.

Hoeveel de bijtelling precies is, hangt af van het moment waarop voor het eerst een kenteken is afgegeven voor de auto. De exacte bijtelling voor jouw leaseauto kan Dekkerautolease je vertellen. Jouw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als je jouw loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij jouw loon. Dit is de bijtelling.

Wat is een eigen bijdrage?

Aan werknemers die een leaseauto hebben, kan door de werkgever een eigen bijdrage in rekening gebracht worden voor het privégebruik. De eigen bijdrage is niet hetzelfde als bijtelling (bedrag dat de fiscus rekent in verband met het privégebruik). De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt met de werkgever. Het is ook mogelijk dat deze je niet aanslaat voor een eigen bijdrage.

Is een eigen bijdrage voor de leaseauto aftrekbaar?

De eigen bijdrage die je betaalt voor het privégebruik van jouw leaseauto trekt jouw werkgever af van de bijtelling. Is jouw eigen bijdrage hoger dan de bijtelling? Dan wordt de bijtelling 0. De bijtelling kan nooit negatief zijn.

Ik wil een ex leaseauto overnemen, kan dat?

Bij Dekkerautolease bestaat de mogelijkheid om jouw ex leaseauto te kopen. Voor elke auto kunnen wij een passend voorstel maken. Neem hiervoor contact op met een van onze leaseprofessionals.

Over brandstof

Ik ben mijn brandstofpas kwijt. Wat moet ik doen?

Bij verlies of diefstal van jouw brandstofpas raden wij je aan deze zo snel mogelijk te laten blokkeren. Dat kan 24 uur per dag via de website van Multi Tank Card (MTC). Ook kun je contact opnemen met onze klantenservice via 088 – 088 05 50.

Ik heb drie keer de verkeerde pincode ingetoetst. Wat moet ik doen?

Nadat er drie keer een verkeerde pincode is ingetoetst, wordt jouw pas automatisch geblokkeerd. Dit is om misbruik te voorkomen. Je kunt jouw pas de volgende dag gewoon weer gebruiken.

Kan ik mijn brandstofpas in heel Nederland gebruiken?

Ja, je kunt jouw brandstofpas bij (vrijwel) ieder tankstation in Nederland gebruiken.

Mijn tankpas werkt niet. Wat moet ik doen?

Als jouw tankpas niet werkt is de magneetstrip mogelijk beschadigd. Je zult de brandstof op een andere wijze moeten betalen, waarna jouw uitgave kunt declareren via de website van Multi Tank Card (MTC). Geef zo snel mogelijk door aan onze klantenservice dat jouw tankpas niet werkt. Onze medewerkers helpen je graag verder met de aanvraag van een nieuwe tankpas.

Over buitenland

Waarvoor dient de groene kaart?

De groene kaart is een internationaal geldig bewijs dat de auto verzekerd is. Op de groene kaart staan de belangrijkste polisgegevens vermeld, evenals de landen waarin je verzekerd bent.

Als je met de leaseauto naar het buitenland gaat, dien je, naast een bestuurdersmachtiging, de groene kaart bij je te hebben. Als je schade hebt, heb je de gegevens van de groene kaart nodig voor het invullen van een schadeformulier.

Hoe kom ik aan een groene kaart?

Bij de aflevering van jouw leaseauto vindt je de groene kaart in het bestuurdersmapje. De groene kaart wordt jaarlijks vernieuwd en per post naar jouw huisadres of jouw wagenparkbeheerder gestuurd.

In welke landen mag ik met mijn leaseauto rijden?

Op de groene kaart staat vermeld in welke landen de verzekering geldig is en waar je dus met de leaseauto mag rijden. Landen waar je niet verzekerd bent, zijn op de groene kaart doorgestreept. Daarnaast is het belangrijk om een ‘machtiging buitenland’ aan te vragen. Hierop staat in vier talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits) vermeld dat je in het buitenland gebruik mag maken van de leaseauto.

Is mijn caravan of aanhanger tijdens mijn vakantie meeverzekerd?

Zolang jouw caravan of aanhanger is aangekoppeld aan jouw leaseauto, is deze WA-meeverzekerd. Als je daarnaast een cascoverzekering voor jouw caravan of aanhanger wilt, moet je deze zelf afsluiten.

Over fiscale regelingen

Hoeveel bedraagt de fiscale bijtelling van de leaseauto?

Het bedrag aan bijtelling hangt af van de fiscale waarde van de leaseauto én hoe milieuvriendelijk de auto is (CO2-uitstoot). Onderstaand een overzicht van alle percentages tot 2016:

CO2-uitstoot in gram per kilometer
 20111 januari 2012 –
1 juli 2012
1 juli 2012 –
1 januari 2013
201320142015
Geen diesel
 0% bijtelling< 50< 50< 50
 7% bijtelling< 50< 50
14% bijtelling < 110> 50 – < 110> 50 – < 102 > 50 – < 95 > 50 – < 88 > 50 – < 82
20% bijtelling> 110 – < 140> 110 – < 140> 102 – < 132> 95 – < 124> 88 – < 117 > 82 – < 110 
25% bijtelling > 140 > 140> 132  >124 > 117 > 110
Diesel
 14% bijtelling < 95> 50 – < 95> 50 – < 91> 50 – < 88> 50 – < 85> 50 – < 82
 20% bijtelling> 95 – < 116> 95 – < 116> 91 – < 114> 88 – < 112> 85 – < 111> 82 – < 110
 25% bijtelling> 116> 116> 114> 112> 111> 110

In de volgende situaties is bijtelling niet van toepassing:

 • Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé in jouw leaseauto rijdt. Je moet in dit geval jouw beperkt privégebruik wel kunnen aantonen met een sluitende kilometeradministratie;
 • Als de auto na werktijd op het afgesloten terrein van de werkgever blijft. Er is dan geen sprake van privégebruik en je krijgt daarom geen bijtelling. Er hoeft in dit geval geen kilometeradministratie te worden bijgehouden;
 • Als de werkgever schriftelijk heeft vastgelegd dat privégebruik van de leaseauto verboden is. De werkgever bewaart de verklaring bij de loonadministratie en ziet er op toe dat het verbod wordt nageleefd;
 • Als een bestelauto – in verband met de aard van de werkzaamheden – doorlopend en afwisselend door twee of meer werknemers wordt gebruikt. In dit geval krijgt de werkgever jaarlijks een eindheffing van € 300,- per bestelauto.

Wat is de fiscale waarde van mijn auto?

Voor auto’s met een tenaamstelling vanaf 1 juli 2006 is de fiscale waarde de catalogusprijs inclusief af-fabriek gemonteerde opties (inclusief BTW en BPM). Bij de dealer aangebrachte accessoires tellen niet mee voor de fiscale waarde.

Bestelauto’s die vóór 1 juli 2005 te naam zijn gesteld, vormen hierop een uitzondering: hiervoor wordt de nieuwprijs inclusief BTW en exclusief BPM gehanteerd.

Bij personenauto’s die vóór 1 juli 2006 te naam zijn gesteld tellen accessoires mee voor de fiscale waarde, mits deze accessoires in de prijslijst van de importeur of fabrikant voorkomen en zijn ingebouwd vóór de dag van toekenning van het kenteken.

Je kan de fiscale waarde van jouw auto opvragen bij jouw wagenparkbeheerder.

Over leasen en ondernemers

Leasen of kopen?

Aan leasen zitten een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van kopen. Met kopen wordt verstaan het in eigen beheer hebben van (bedrijfs) auto’s. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Kosten

Leasekosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar. De investeringen die je doet op het gebied van (auto)leasing drukken niet op jouw balans.

 • Beheersing van kosten

Door te leasen bij Dekkerautolease ben je verzekerd van een vast kostenpatroon gedurende de looptijd. De kosten zijn inzichtelijk wat van toegevoegde waarde is bij de begroting van jouw bedrijfskosten met oog op investeringen en toekomstige strategie.

 • Zekerheid én flexibiliteit

Bij een efficiënt en kosteneffectief wagenparkbeleid hoort een actuele, kostenbewuste autoregeling. Dekkerautolease heeft leaseprofessionals in huis die snel en flexibel op veranderende omstandigheden of regels inspelen. Zo blijft een optimale autoregeling, zowel op korte als lange termijn, gewaarborgd.

 • Geen zorgen, wel overzicht

Bij het beheren van het wagenpark komt veel kijken. Zaken waarmee je te maken krijgt zoals schadebeheer, onderhoudsadministratie, verbruiksnota’s, fiscale zaken en rapportages neemt Dekkerautolease je uit handen, zodat je er geen omkijken meer naar heeft. 

 • Mobiliteitsgarantie

Dekkerautolease begrijpt hoe belangrijk mobiliteit voor jou is. Daarom bieden wij je een mobiliteitsgarantie in de vorm van een snelle vervangend vervoerregeling en een 24-uursservice in binnen- en buitenland. Bij pech ben je dus zo weer op weg.

Wat is leasen met een grijs kenteken?

Leasen met een grijs kenteken is leasen van een bestelauto. Op deze leaseauto’s met grijs kenteken geldt een BPM-vrijstelling, mits de auto voor ten minste 10% voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Een andere voorwaarde is dat Dekkerautolease moet kunnen aantonen dat de klant een ondernemer is die zelf ook de BPM-vrijstelling zou krijgen. Per lease van een grijs kenteken auto is een aparte ondernemersverklaring nodig.

De BPM-vrijstelling is per 2007 ingevoerd voor bestelauto’s die worden geregistreerd op naam van een ondernemer. Bij Dekkerautolease kun je terecht met al jouw vragen over het leasen met grijs kenteken.

Wat is zakelijk leasen?

Het is bij Dekkerautolease mogelijk zakelijk een auto te leasen. Jouw bedrijf gaat een overeenkomst aan met Dekkerautolease om zakelijk auto’s te leasen. Op naam van jouw bedrijf worden de auto’s geleased.

Welke mogelijkheden heb ik als MKB’er om te leasen?

Bij Dekkerautolease is het mogelijk om een auto te leasen. Wij nemen MKB’ers alle mobiliteitszorg uit handen. Elke klant kennen we persoonlijk. De communicatielijnen zijn kort zodat voor het MKB lease heel eenvoudig wordt. Je ontvangt advies voor jouw situatie en begeleiding in de keuze, met uiteraard een passend voorstel.

Over reparatie, onderhoud en banden

Hoe belangrijk zijn winterbanden?

Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg, niet alleen bij sneeuw, maar ook bij regenachtig weer. Meer grip betekent minder kans op slippen en een kortere remweg.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, zoals in een aantal buurlanden wel het geval is. Wanneer je verwacht naar de wintersport- of sneeuwgebieden van Europa te rijden, adviseren wij je zeker winterbanden in jouw contract op te nemen.

Hoe vaak moet mijn auto naar de APK-keuring?

In onderstaande tabel wordt aangegeven wanneer en hoe vaak auto’s gekeurd moeten worden:

Personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigenBrandstofWanneer keuren?
Datum eerste toelating na 1 januari 2005Benzine en/of elektromotorEerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
Datum eerste toelating na 1 januari 2005Diesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektrisch)Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Datum eerste toelating vóór 1 januari 2005AlleEerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar

Kan Dekkerautolease mij helpen als het lang duurt voordat er plaats is bij de dealer?

Dekkerautolease kan voor je bemiddelen wanneer onderhoud of reparatie aan jouw auto spoedeisend is, bijvoorbeeld wanneer je met vakantie gaat en er een technisch mankement moet worden verholpen.

Mag ik mijn leaseauto ergens anders dan bij de merkdealer laten repareren?

Nee, reparatie- en onderhoudswerkzaamheden mogen uitsluitend door een dealer van jouw automerk worden uitgevoerd.

Indien jouw auto ouder dan drie jaar is mag je voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden of APK-keuring ook contact opnemen met één van onze bandenspecialisten. Neem voor meer informatie contact op met Dekkerautolease.

Wat te doen bij pech onderweg?

Bij schade of pech, in binnen- of buitenland, adviseren wij je direct contact op te nemen met Dekkerautolease. Wij noteren jouw gegevens en kunnen je doorverbinden met onze hulpdienst. Krijg je pech op een snelweg binnen Nederland? Dan kun je ook via de gele praatpalen langs de kant van de weg de ANWB bereiken. Zij kunnen je vervolgens doorverbinden met Dekkerautolease.

Over schade en diefstalpreventie

Heeft schade invloed op mijn no-claim?

Bij een autoverzekering die je via Dekkerautolease heeft afgesloten, heeft schade geen invloed op jouw no-claim gedurende de periode dat jouw contract loopt.

Ik heb schade onderweg, wat moet ik doen?

Wanneer je schade constateert, schade heeft veroorzaakt aan of met jouw leaseauto dien je dit binnen 1 werkdag, tijdens kantooruren (08:00 – 17:00 uur) te melden. Onze medewerkers van de afdeling schade zullen je helpen en de juiste instructies geven om eventuele financiële schade voor jou of jouw werkgever te voorkomen.

Indien je na een ongeluk of ongeval niet meer kunt rijden met jouw auto, kun je direct 24-uur per dag contact opnemen met Dekkerautolease.

Zie verder ook het boekje ‘Richtlijnen voor gebruik en onderhoud’ welke je hebt ontvangen bij de aflevering van de auto.

Wanneer geldt mijn eigen risico en wanneer niet?

Jouw eigen risico is het deel van de schade dat voor jouw eigen rekening komt. De hoogte van jouw eigen risico staat vermeld in jouw leasecontract. Jouw eigen risico heeft betrekking op schade die door jezelf is veroorzaakt. Ligt de schuld bij iemand anders, dan proberen wij de schade op de verzekeringsmaatschappij van de ‘tegenpartij’ te verhalen.

Wat kan ik doen om diefstal uit mijn auto te beperken?

Je kan de kans op diefstal uit jouw leaseauto beperken door:

 • waardevolle spullen zoals audioapparatuur, afneembaar front, navigatiesysteem en mobiele telefoon altijd mee te nemen uit de auto
 • jouw autopapieren en brandstofpas niet zichtbaar achter te laten
 • portieren en kofferbak af te sluiten als je de auto verlaat

Wat moet ik doen bij ruitschade?

Neem bij ruitschade contact op met Dekkerautolease.